Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 22 stycznia 2013

Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa


Cytryna, czosnek, cebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)


Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach
  • 1 łyżka masła - do podsmażania
  • 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego
  • duży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy)
  • 2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone
  • 50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów 
  • otarta skórka z połowy cytryny 
  • 4 ząbki czosnku (możemy dodać więcej) 
  • szczypta szafranu dla koloru (ewentualnie pół łyżeczki kurkumy)
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz cytrynowy
Cebule obieramy i kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan (ilość wg uznania oraz otartą skórkę z połowy cytryny, serki topione oraz szczyptę szafranu (albo pół łyżeczki kurkumy dla ładniejszej barwy). Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec wyciągamy listki i kulki ziela po czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki. 

Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.
zupa cytrynowo - chrzanowa

Awangarda Smaku Zimowe szaleństwa

11 komentarzy:

  1. Zjadłoby się, fajnie się obrus komponuje :D
    Obserwuję i zapraszam do nas do rewanżu:
    www.ourloveourpassion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już do Ciebie zaglądam :) ten obrus to czysty przypadek, zorientowałam się dopiero przeglądając zdjęcia na monitorze komputera hihi :)

      Usuń
  2. o bardzo ciekawa zupka ..jestem strasznie ciekawa jak smakuje takie połączenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najpierw chciałam zwykłą chrzanową, ale jak gotuję to dodaje rożne składniki i wychodzi całkiem coś nowego. zupa idealna na pokrzepienie, sprawdziłam u chorego na grypę taty :)

      Usuń
  3. Czy do zrobienia tej zupy zainspirowała i Cię...serweta? Haha :) Świetnie współgrają,a zupy z takim składem jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, ja tylko chciałam by było wiosennie, później dopiero się zorientowałam, ze symbole z serwetki powielają się z tymi w zupie haha :-P

      Usuń
  4. Anonimowy1/23/2013

    Ciekawe i nietypowe! Zachęcam, byś umieściła ten przepis w akcji Awangarda Smaku (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/awangarda-smaku)!

    Pozdrawiam,
    Venidle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki już umieściłam przepis w Twojej akcji :)

      Usuń
  5. Anonimowy1/24/2013

    Great publish, I'm guessing you'll don’t intellect plainly
    use this article in our e book statement.
    Feel free to visit my web site : Treat Genital Warts

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy3/23/2013

    Na ile porcji jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wychodzi około 2 litrów zupy. więc cała rodzina się naje :)

      Usuń