Cytryna, czosnek, cebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 cebule
- 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach
- 1 łyżka masła - do podsmażania
- 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego
- duży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy)
- 2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone
- 50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów
- otarta skórka z połowy cytryny
- 4 ząbki czosnku (możemy dodać więcej)
- szczypta szafranu dla koloru (ewentualnie pół łyżeczki kurkumy)
- sól
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz cytrynowy
Cebule obieramy i kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan (ilość wg uznania oraz otartą skórkę z połowy cytryny, serki topione oraz szczyptę szafranu (albo pół łyżeczki kurkumy dla ładniejszej barwy). Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec wyciągamy listki i kulki ziela po czym zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki.
Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami.
zupa cytrynowo - chrzanowa |
Zjadłoby się, fajnie się obrus komponuje :D
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do nas do rewanżu:
www.ourloveourpassion.blogspot.com
już do Ciebie zaglądam :) ten obrus to czysty przypadek, zorientowałam się dopiero przeglądając zdjęcia na monitorze komputera hihi :)
Usuńo bardzo ciekawa zupka ..jestem strasznie ciekawa jak smakuje takie połączenie...
OdpowiedzUsuńnajpierw chciałam zwykłą chrzanową, ale jak gotuję to dodaje rożne składniki i wychodzi całkiem coś nowego. zupa idealna na pokrzepienie, sprawdziłam u chorego na grypę taty :)
UsuńCzy do zrobienia tej zupy zainspirowała i Cię...serweta? Haha :) Świetnie współgrają,a zupy z takim składem jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńhaha, ja tylko chciałam by było wiosennie, później dopiero się zorientowałam, ze symbole z serwetki powielają się z tymi w zupie haha :-P
UsuńCiekawe i nietypowe! Zachęcam, byś umieściła ten przepis w akcji Awangarda Smaku (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/awangarda-smaku)!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Venidle
dzięki już umieściłam przepis w Twojej akcji :)
UsuńGreat publish, I'm guessing you'll don’t intellect plainly
OdpowiedzUsuńuse this article in our e book statement.
Feel free to visit my web site : Treat Genital Warts
Na ile porcji jest przepis?
OdpowiedzUsuńwychodzi około 2 litrów zupy. więc cała rodzina się naje :)
Usuń