Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 22 stycznia 2013

Deserowy consensus - Seromakowiec


Muszę śpieszyć się z dodawaniem na bloga przepisów ze świąt Bożego Narodzenia, bo za niedługo przecież kolejne święta :)
Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie.  Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) 



Składniki na spód:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 125 g masła
  • pół szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
Masa makowa:
  • 40-50 dag maku
  • 500 ml mleka
  • 4 białka 
  • szczypta soli do białek 
  • 1 szklanki cukru
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • dodatkowo 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 1 szklanki cukru
  • szczypta soli (do białek)
  • dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciasta
  • pół szklanki suszonej zurawiny

Spód: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. 

Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy aromatem waniliowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. 
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo po 1 łyżce sera z wiaderka. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy suszona żurawinę. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy łyżką. Następnie wykładamy masę serową i także wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 70 minut. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie, następnie posypujemy cukrem pudrem
wałkujemy cienko ciasto
ciasto po upieczeniu
seromakowiec
Zimowe szaleństwa

1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale, choć ja wolę osobno makowiec, i osobno sernik :)

    OdpowiedzUsuń