Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

piątek, 22 listopada 2013

Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną


Marzył mi się domowy burger z dobrych składniów na polską nutę. A że marzenia należy spełniać więc wzięłam się do roboty :) zrobiłam sondę na swoim fanpagu, jakie składniki w polish burger powinny się znaleźć? I wspólnie zadecydowaliśmy, że koniecznie musi być oscypek, kiszony ogórek....Do mięsa dodałam pieprz cayenne marki: Edmir-pol, bardzo intensywny i aromatyczny. Burger wyszedł mega piętrowy czyli taki jak lubię. Były trudności z zjedzeniem go, więc rozbiłam na czynniki pierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;) 

Składniki na wołowego burgera (4 porcje):
0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu)

sól morska
pieprz cayenne tutaj kupisz
1 łyżka musztardy Dijon 
1 żółtko
2 łyżki wody
2 posiekanej natki pietruszki
2 szalotki
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka masła

Składniki dodatkowe:
4 oscypki

1 kiszony ogórek
1 czerwona cebula
1 pomidor
4 razowe bułki
kilka pomidorków koktajlowych
4 plastry wędzonego boczku
2 garści świeżego szpinaku
dżem z żurawiny ze słoiczka 

Szalotki siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso mieszamy z żółtkiem, wodą, przyprawami, szalotkami, czosnkiem, musztardą, natką i wyrabiamy. Formujemy w dłoniach burgery i smażymy na grillowej patelni po 3 minuty z każdej strony. Burgery w środku powinny być jeszcze różowe. na tej samej patelni podsmażamy także plastry boczku oraz oscypki. 

W tym czasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku żeby były ciepłe. Podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach przez 2 minuty. Na bułce układamy kolejno: świeży szpinak, burgera, plaster pomidora, plastry ogórka, plaster cebuli, podgrillowany oscypek, podsmażony plaster boczku i przykrywamy drugą połówką ciepłej bułki. Bułkę spinamy długą wykałaczką, a na wykałaczkę wbijamy po 2 pomidorki. Zajadamy z dżemem żurawinowym ze słoiczka. Albo z domowym sosem żurawiinowym. Smacznego!



EDMIR-POL to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się sprzedażą naturalnych i bardzo aromatycznych przypraw: link do sklepu - polecam!

4 komentarze:

  1. świetny tylko jak tu go wziąć na jeden kęs?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa ta wersja ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z oscypkiem.Ta razowa bułka też świetnie współgra z całością.

    OdpowiedzUsuń
  4. super!! ale gryznąć to sztuka ;))

    OdpowiedzUsuń