Składniki na tzatziki:
400 ml gęstego, odsączonego na gazie jogurtu
1 zielony ogórek utarty na tarce o dużych otworach i odciśnięty z nadmiaru soku
2-3 rozgniecione ząbki czosnku
(można dodać drobno posiekany koperek albo miętę)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz.
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Doprawić solą i pierzem.
Składniki na placki:
1 marchewka
3/4 cukinii
2 ziemniaki
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
1 por (zielona część)
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki (u mnie orkiszowa)
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz
zioła prowansalskie do smaku
Warzywa (marchew, ziemniaki, cukinia) zetrzeć na grubych oczkach. Cebule, czosnek drobno, koperek i szczypiorek posiekać. Wszystkie warzywa i zioła mieszamy z żółtkami oraz mąką. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Formujemy placki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. (Można także upiec w piekarniku, będą zdrowsze i bardziej chrupiące). Gotowe placki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podajemy z tzatzikami.
Myślę, że też uległabym;)
OdpowiedzUsuńtakie placuszki, to ja mogę wsuwac codziennie:)
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam!
UsuńZdecydowanie trafiają na moją "to do list" :)
OdpowiedzUsuńwarzywne placki są pyszne! uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńna jasne! :)
Usuńjeju to musi byc prze py szne!!
OdpowiedzUsuńKocham takie placki :)
OdpowiedzUsuńja też, ale nikt mi nie chce ich smażyć :)
Usuń