Składniki na kluski:
80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych)
2 marchewki
2 żółtka
250 g serka ricotta
200 g pełnotłustego twarogu
2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania
sól i pieprz
Składniki na pesto na oko:
1 wiązanka czosnku niedźwiedziego
1/2 szklanki ziaren prażonego na suchej patelni słonecznika
ok. 1/2 szklanki startego parmezanu
ok. 1/2 szklanki oliwy
Gnocchi: Obrane ziemniaki i marchewki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki i marchewkę mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie gdy ziemniaki nie są już tak gorące dodajemy ser ricottę i twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju około 3 - 5 minut aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z pesto.
Pesto: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy w moździerzu albo w blenderze.
Gnocchi polewamy pesto i posypujemy tartym parmezanem i ziarnami słonecznika jeśli chcemy.
Wygląda bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńEverything is very open with a really clear clarification of the challenges.
OdpowiedzUsuńIt was definitely informative. Your website is very helpful.
Thank you for sharing!
This web site definitely has all of the information I needed about this subject and didn't know who to ask.
OdpowiedzUsuńHi there Dear, are you in fact visiting this web page daily,
OdpowiedzUsuńif so then you will absolutely obtain pleasant know-how.