Tarta nie jedno ma imię. Można zrobić ją z jakichkolwiek składników. Jednak moją ulubioną jest ta łososiowa. Ale z łososiem wędzonym na ciepło. Cała tarta kusi pięknym pomarańczowym kolorem, a rukola dodaję świeżości i lekkości. Mniam :)
Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
20 dag roztopionego masła
1 płaska łyżeczka soli
odrobina lekkiej wody
Składniki na nadzienie:
150 g wędzonego łososia na ciepło (ew. na zimno)
6 - 7 pomidorów suszonych
1 pęczek szczypiorku
1 duża kulka mozzarelli
250 ml śmietanki kremówki
3 jajka
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 opakowanie rukoli
margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
Składniki na kruche ciasto zagniatamy. Formę o śr. 28 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na duży placek i następnie wylepiamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez 15 minut w lodówce. Następnie samo ciasto podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w temp. 200 s. C. Szczypiorek drobno siekamy, mozzarellę ścieramy na tarce, wszystko mieszamy ze śmietanką i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na cisto wylewamy masę jajeczną. na wierzchu układamy kawałki łososia oraz pomidory pokrojone w paseczki. Całość pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 150 żeby nie spalić ciasto a dać szansę na ścięcie się masy jajecznej. Gotową tartę posypujemy rukolą. Smacznego! :)
tarta na kruchym cieście z łososiem, pomidorkami i rukolą. |
porywam ją! kocham wszystkie tarty!
OdpowiedzUsuńTarta prezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory ubóstwiam zawsze i wszędzie!! Jutro u mnie na podwieczorek!! ;P
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że jest coś takiego jak "lekka woda" O.o
OdpowiedzUsuńmiało być letniej :)
Usuń