Dzięki uprzejmości firmy Ballarini miałam okazję przygotować sobie posiłek na granitowej patelni grillowej. Poniżej przepis na bardzo smaczną dynię oraz moja recenzja patelni.
Składniki:
1 mała dynia (1 kg)
50 g tartego parmezanu
4 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
4 gałązki świeżego tymianku
1/2 papryczki chili
Dynię obieramy ze skórki i z nasion. Bejcujemy ją przez 10 minut roztworze z octu balsamicznego i oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu strona na rozgrzanej patelni grillowej wraz z drobno posiekaną papryczką chili. Na sam koniec dynię posypujemy tymiankiem oraz tartym parmezanem. Smacznego!
Grillowa patelnia granitowa mile mnie zaskoczyła, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekka. Na takie podejrzenie naprowadził mnie mój stary granitowy moździerz po babci, który jest bardzo ciężki. Po mimo wygodnej lekkości patelni, dostrzec można solidne wykonanie. Jako blogerka kulinarna, która fotografuje swoje potrawy, urzekł mnie także jego walor estetyczny. Zdjęcia z potrawami na granitowej patelni doskonale się prezentują, co widać na zdjęciach.Jako kobieta jestem całe życie na diecie, a grillowa patelnia pozwala na usmażenie potrawy bez nadmiaru tłuszczu.
Poniżej wypisałam kilka jego cech o których mówi producent:
- Nieprzywierająca powłoka non-stick
- Wyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne
- Wydłużona gwarancja
- Bezpieczna dla zdrowia i środowiska
- Lekkość i funkcjonalność
- Unikalny, efektowny wygląd
Sezon na dynię rozpoczęty. Pyszności. U mnie też już czeka na przygotowanie :)
OdpowiedzUsuńpóki co swoje dynie schowałam do piwnicy. czekają ....:)
UsuńUwielbiam dyniowy sezon. W ten weekend czeka na mnie Gnocchi, ale w następny na pewno spróbuję wykonać ten przepis. Mam nadzieję, że dynia tak dobrze smakuje, jak wygląda na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Gnocchi :) pozdrawiam!
Usuńwspaniały pomysł na śniadanie, a i dekoracja piękna
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
Usuńfantastyczny sposób na dynie ,na pewno spróbuje :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpolecam! buźka :*
UsuńDynia wygląda obłędnie i do tego nie wydaje się jakaś bardzo trudna do przyrządzenia :) Spróbuję zrobić ją u siebie w domu! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjest prościutka. udanych wrażeń smakowych życzę :)
UsuńOd dłuższego czasu chodzi za mną dynia, także trafiłaś idealnie. Jutro próbuje przepis ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję , że smakowało ?:)
Usuńuwielbiam te przepisy poleciłam tego bloga w swoim http://skezja.blogspot.com/2014/10/top-blog-moje-ulubione.html
OdpowiedzUsuńdziękuję :* już zaglądam do Ciebie :)
UsuńJeszcze ani razu, nie zawiodłam się na tych przepisach. Zawsze wszystko smacznie wychodzi :)
OdpowiedzUsuń