Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 23 marca 2015

Pascha czekoladowa z ptasim mleczkiem



Malowana rosą w zwiewnej, jedwabnej sukience. Jej zielone włosy okalają radosne lica. Ziemię całą poruszyła, ptaki wdzięcznie rozśpiewała i na drzewach pączki wyczarowała.  Nadał jej imię Paschanka. Czy wkrótce wybuchnie mocą swej miłości? Tak w mojej wyobraźni wygląda Pani Wiosna. A na deser najbardziej lubiłaby jeść wielkanocną paschę. Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego. Zwykle bardzo słodka, podawana w postaci ściętej piramidki symbolizującej grób Jezusa. Poniżej moja propozycja słodkiego deseru.  

Czekoladowa Pascha
Składniki:
0,7 kg zmielonego tłustego twarogu, dobrej jakości
½ opakowania Ptasiego Mleczka Wedel o smaku rajskiej wyspy (190 g)
6 żółtek
20 dag masła, w temperaturze pokojowej
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g cukru pudru
150 g gorzkiej czekolady Wedel 70%, rozpuszczonej i przestudzonej

Połowę opakowania ptasiego mleczka kroimy w mniejsze cząstki (1 ptasie mleczko na 3 części). I odstawiamy na bok. Następnie ucieramy żółtka z cukrem, na puszystą masę. Dodajemy kremówkę w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania. Do masy dodajemy twaróg, miękkie masło i miksujemy na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy. Potem dodajemy pokrojone ptasie mleczko i mieszamy drewnianą łyżką. Duże sito wykładamy gazą. Następnie wlewany do niego masę, lekko ugniatając. Przykrywamy gazą, następnie obciążamy talerzykiem. Naczynie wstawiamy do półmiska, by serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki. Odkładamy do lodówki na całą noc, do stężenia.










13 komentarzy:

  1. wygląda świetnie nigdy nie robiłam paschy ale na widok tej ślinka cieknie więc może się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam bardzo ładnie wygląda ta pascha świąteczna. Muszę przyznać, że zaczynam powoli już czuć święta. Czas tak szybko leci dopiero były święta Bożonarodzeniowe, a juz musimy się przygotowywać do tych wielkanocnych. Przepis na pewno się przyda dziękuję i pozdrawiam cię życząc ci przy okazji wesołych świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda przerwa między świętami jest bardzo krótka, ozdrawiam :)

      Usuń
  3. Cudnie wygląda, ciekawy pomysł z tym ptasim mleczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Piękna! I tyle czekolady! Zapisuję przepis, bo coś czuję, że będę go testować w najbliższe święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękujemy za weekendowo-wielkanocną inspirację :) https://www.facebook.com/solipieprz/posts/597841190351354

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny i przepyszny przepis na coś czego nie jadłem z czymś czego już zdążyłem zasmakować. Czyli ptasie mleczko...Co prawda jest to niezła bomba kaloryczna. Jakkolwiek na święta można sobie pozwolić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potem jest pretekst do spalania kalorii we dwoje ;)

      Usuń
  7. Kiedyś jadłam paschę i bardzo mi smakowała, będę musiała spróbować przyrządzić;)

    OdpowiedzUsuń