Składniki:
0,5 l domowego zakwasu z żytniej mąki przepis na zakwas
1 l wywaru warzywnego (włoszczyzna jak do rosołu)
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ząbki czosnku
1 opalona duża cebula
1 dodatkowa cebula do podsmażenia w kostce
1/2 szklanki kaszy perłowej
1 łyżka suszonego majeranku
kilka liści czosnku niedźwiedziego
ziemniaki ugotowane w mundurkach (ilość wg uznania)
sól, pieprz, cukier do smaku
Do garnka wlewamy 1 l wywaru z włoszczyzny, dodajemy liście laurowe, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz opaloną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie (pół godziny). Później wlewamy zakwas. I gotujemy przez 5 minut. Dodajemy majeranek, posiekany czosnek niedźwiedzi oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Żurek podajemy z ziemniakami ugotowanymi w łupinach.
Proszę jak się okazuje to można ugotować pyszny żurek bez kiełbasy
OdpowiedzUsuńwszystko można przygotować pysznego bez mięsa :D
UsuńObłędne zdjęcia! Przepiękne :) A żurek wegański.. zapisuję do listy potraw do przyrządzenia ;)!
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa, daj znać jak smakował wegański żurek? :)
UsuńObłędne zdjęcia! Przepiękne :) A żurek wegański.. zapisuję do listy potraw do przyrządzenia ;)!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis;) Kaszy do żurku jeszcze nie dodawałam, ale muszę spróbować, bo bardzo ją lubię;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kaszę w zupach, trochę neutralizuje kwas żurku, więc brzusio mniej cierpi ;)
UsuńO rany, przyłączam się do zachwytu nad zdjęciami! Jakby mi ktoś tak żurek podał to na pewno bym nie pogardziła (a jakoś tak nie szczególnie się lubimy;))
OdpowiedzUsuńZdjęcie takie, że aż się głodna zrobiłam;) dawno w domu żurku nie było... chyba zostaniesz moją dzisiejszą inspiracją;) Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńzurek z kaszą, ziemniakami i czosnkiem - brzmi jak najlepsze danie na świecie! No i z tego co tutaj widzę, to jest to danie, które wcale nie jest bardzo kaloryczne i bardzo ciężkie. A to dobrze! Ja lubię żurek ale do tej pory zawsze było mi troszkę szkoda, że nie mogę go jeść czesto, bo jest za cięzki i za tłusty. A tutaj proszę bardzo - lżejsza wersja, w sam raz dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńLekki żurek - z pewnością wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńa czy jakaś wersja bezglutenu by się znalazła na przykład z kaszą jaglaną :)
OdpowiedzUsuńjak najbardziej jaglanka też tu się sprawdzi :)
Usuńjak zwykle świetne przepisy :) polecam ten żurek koniecznie :D spróbujcie :) jest rajem dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuń