Co za miesiąc! Najpierw obok mojego zaparkowanego samochodu płonie inny i uszkadza mój. Potem stłuczka. Walka u prawnika o odszkodowanie. Potem psuje się rozrusznik, hamulec, i pada "nowy' akumulator. Nagle dorywa mnie przypływ uczuć, potem ich ostudzenie....Stresujące przygotowania do Żarłostacji, oraz Regat, urlop w Karkonoszach, próby założenia swojej firmy. Oczekiwania na potwierdzenie mojego udziału w Gdyni na See Bloggers. Strach pomyśleć co się stanie do końca tego miesiąca!?? Bo upłynęło dopiero połowę hehe.
Jedyne co mnie uspakaja i relaksuje to gotowanie. Od 2 lat przymierzałam się do wykonania tej rolady. Ale przerażał mnie jej stopień trudności. Oczywiście strach ma tylko wielkie oczy. Robiło się ją łatwo. A jeszcze lepiej smakowała. Próba udana. Mogę powtórzyć ją w piątek na moich imieninach. Będzie garden party. Kto może wpaść - tego zapraszam ! :D
Składniki:
- 2 opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku w liściach
- 250 g wędzonego łososia
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa
- 3 ząbki czosnku
- 2 śmietankowe serki
- 150 g gładkiego twarogu
- 1 pęczek koperku
- sok z połowy cytryny
Żarłostacja... byłam raz, teraz pewnie się nie załapię, bo będę w pracy. Do tej rolady przymierzam się od X czasu, może zrobię ją z Twojego przepisu. Tylko chyba coś namieszałaś w przepisie w tym ferworze walki blogowo-samochodowo-kulinarnej, bo najpierw smażysz masę szpinakową, a potem ją blendujesz ;).
OdpowiedzUsuńhaha to prawda, przy edycji zmieniła się kolejność akapitów. dzięki za czujność! :* koniecznie wpadnij na żarło! :D
UsuńChciałam zapytać jakiej wielkości ma być blacha do pieczenia i jakie dokładnie mają być te serki śmietankowe ?
Usuńblacha ok. 40 na 40 cm. serek śmietankowy typu almette, może być twaróg dobrze zmielony typu imperial
UsuńUwielbiam połączenie szpinaku i łososia :) Taka rolada wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia w każdej postaci - chyba jedyna ryba, którą mogę jeść bez końca. Nigdy jednak nie miałem okazji połączyć ją ze szpinakiem - wygląda przepysznie i pewnie tak też smakuje aczkolwiek dla mnie będzie to smak nowy - mam nadzieję, że jak wkrótcę wypróbuję to przypadnie mi do gustu i będzie moją częstą przystawką
OdpowiedzUsuńNo proszę, bardzo fajny przepis. Nigdy nie pomyślałabym, że można zrobić taką roladę ;) Na pewno na następne rodzinne spotkanie przygotuję, ciekawe jak zareagują :)
OdpowiedzUsuńMałgorzato ależ Ty masz perfekcyjne pomysły na połączenia :) Rolada szpinakowa z łososiem to strzał w dziesiątkę, jest idealna!
OdpowiedzUsuńSzpinak i łosoś to moim zdaniem wyjątkowo udane połączenie! Jadłem kiedyś wariację na temat spagetti właśnie ze szpinakiem, łososiem i fetą - coś pysznego, polecam każdemu, bo smak naprawdę wyśmienity! I warto dodać, że przecież zarówno łosoś jak i szpinak są zdrowe i lekkie, a więc idealnie dla osób dbających o linię i chcących zrzucić nieco kilogramów! :)
OdpowiedzUsuńRobie ta rolade i prawda że jest bardzo pyszna i cudnie wyglada na stole!!
OdpowiedzUsuńWędzony łosoś jest dla mnie trochę ciężki do przełknięcia, uwielbiam grillowanego. Ale chyba się skuszę na taką roladę, bo w tym połączeniu wydaje się być ciekawy.
OdpowiedzUsuńmimo, że nie przepadam ani za łososiem ani za szpinakiem to pokusiłam się o spróbowanie tego przepisu :) i muszę stwierdzić, że wyszło mega pysznie :) polecam :)
OdpowiedzUsuńWiesz, czasem mówią, że jeśli się dzieje to jest dobrze bo gorzej gdyby było cicho i spokojnie to by szło oszaleć ;) Mam nadzieję, że przetrwałaś ten czerwcowy rozgardiasz i w lipcu już jest spokojniej :) Roladki ze szpinaku jeszcze nigdy nie jadłam, ale wygląda baaaardzo smakowicie, chyba bym na jednym takim kawałeczku nie poprzestała. Chyba wreszcie muszę i ja spróbować ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę niesamowicie ta rolada! Coś cudownego!
OdpowiedzUsuńOch mamo! Pierwszy raz takie szpinakowe roladki jadłam w Ołomuńcu i nie mogłam się oderwać od nich!!!
OdpowiedzUsuńHmmm super! Najlepsze połączenie z możliwych. Bardzo samkowite - polecam!
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo dobry artykuł.
OdpowiedzUsuń