Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Rolada szpinakowa z łososiem


Co za miesiąc! Najpierw obok mojego zaparkowanego samochodu płonie inny i uszkadza mój. Potem stłuczka. Walka u prawnika o odszkodowanie. Potem psuje się rozrusznik, hamulec, i pada "nowy' akumulator. Nagle dorywa mnie przypływ uczuć, potem ich ostudzenie....Stresujące przygotowania do Żarłostacji, oraz Regat, urlop w Karkonoszach, próby założenia swojej firmy. Oczekiwania na potwierdzenie mojego udziału w Gdyni na See Bloggers. Strach pomyśleć co się stanie do końca tego miesiąca!?? Bo upłynęło dopiero połowę hehe.


Jedyne co mnie uspakaja i relaksuje to gotowanie. Od 2 lat przymierzałam się do wykonania tej rolady. Ale przerażał mnie jej stopień trudności. Oczywiście strach ma tylko wielkie oczy. Robiło się ją łatwo. A jeszcze lepiej smakowała. Próba udana. Mogę powtórzyć ją w piątek na moich imieninach. Będzie garden party. Kto może wpaść - tego zapraszam ! :D 


Składniki:

  • 2 opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku  w liściach
  • 250 g wędzonego łososia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 śmietankowe serki
  • 150 g gładkiego twarogu 
  • 1 pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Szpinak podsmażamy na maśle z ząbkami czosnku przetartymi przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie szpinak studzimy i miksujemy w blenderze. Żółtka jajek oddzielamy od białek. Żółtka i przesianą mąkę dodajemy do szpinaku. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę delikatnie łączymy ze szpinakiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozsmarowujemy masę szpianakową. Pieczemy w 180 C przez ok. 15 minut. Gotowy placek szpinakowy studzimy. Serki i twaróg dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy go na wystudzonym placku. Na serku równomiernie układamy plastry łososia. Zwijamy jak roladę. Roladę mocno owijamy folią do żywności. Chowamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy w grube plastry. 



17 komentarzy:

  1. Żarłostacja... byłam raz, teraz pewnie się nie załapię, bo będę w pracy. Do tej rolady przymierzam się od X czasu, może zrobię ją z Twojego przepisu. Tylko chyba coś namieszałaś w przepisie w tym ferworze walki blogowo-samochodowo-kulinarnej, bo najpierw smażysz masę szpinakową, a potem ją blendujesz ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha to prawda, przy edycji zmieniła się kolejność akapitów. dzięki za czujność! :* koniecznie wpadnij na żarło! :D

      Usuń
    2. Anonimowy7/10/2015

      Chciałam zapytać jakiej wielkości ma być blacha do pieczenia i jakie dokładnie mają być te serki śmietankowe ?

      Usuń
    3. blacha ok. 40 na 40 cm. serek śmietankowy typu almette, może być twaróg dobrze zmielony typu imperial

      Usuń
  2. Uwielbiam połączenie szpinaku i łososia :) Taka rolada wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia w każdej postaci - chyba jedyna ryba, którą mogę jeść bez końca. Nigdy jednak nie miałem okazji połączyć ją ze szpinakiem - wygląda przepysznie i pewnie tak też smakuje aczkolwiek dla mnie będzie to smak nowy - mam nadzieję, że jak wkrótcę wypróbuję to przypadnie mi do gustu i będzie moją częstą przystawką

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę, bardzo fajny przepis. Nigdy nie pomyślałabym, że można zrobić taką roladę ;) Na pewno na następne rodzinne spotkanie przygotuję, ciekawe jak zareagują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgorzato ależ Ty masz perfekcyjne pomysły na połączenia :) Rolada szpinakowa z łososiem to strzał w dziesiątkę, jest idealna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak i łosoś to moim zdaniem wyjątkowo udane połączenie! Jadłem kiedyś wariację na temat spagetti właśnie ze szpinakiem, łososiem i fetą - coś pysznego, polecam każdemu, bo smak naprawdę wyśmienity! I warto dodać, że przecież zarówno łosoś jak i szpinak są zdrowe i lekkie, a więc idealnie dla osób dbających o linię i chcących zrzucić nieco kilogramów! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robie ta rolade i prawda że jest bardzo pyszna i cudnie wyglada na stole!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wędzony łosoś jest dla mnie trochę ciężki do przełknięcia, uwielbiam grillowanego. Ale chyba się skuszę na taką roladę, bo w tym połączeniu wydaje się być ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  9. mimo, że nie przepadam ani za łososiem ani za szpinakiem to pokusiłam się o spróbowanie tego przepisu :) i muszę stwierdzić, że wyszło mega pysznie :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiesz, czasem mówią, że jeśli się dzieje to jest dobrze bo gorzej gdyby było cicho i spokojnie to by szło oszaleć ;) Mam nadzieję, że przetrwałaś ten czerwcowy rozgardiasz i w lipcu już jest spokojniej :) Roladki ze szpinaku jeszcze nigdy nie jadłam, ale wygląda baaaardzo smakowicie, chyba bym na jednym takim kawałeczku nie poprzestała. Chyba wreszcie muszę i ja spróbować ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda naprawdę niesamowicie ta rolada! Coś cudownego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Och mamo! Pierwszy raz takie szpinakowe roladki jadłam w Ołomuńcu i nie mogłam się oderwać od nich!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Hmmm super! Najlepsze połączenie z możliwych. Bardzo samkowite - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem pod wrażeniem. Bardzo dobry artykuł.

    OdpowiedzUsuń