Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 7 czerwca 2015

Sałatka jajeczna z pokrzywą


Jestem na urlopie w pięknym i spokojnym miejscu.Nad zalewem w Bukówce. Wieczorem słychać tylko rechot żab, świerszcze, śpiew ptaków. Podczas śniadania obserwuję jak jaskółki budują pod rynną gniazda. W dzień zdobywam szczyty Gór Karkonowskich, wieczorem jeżdżę na rowerze podziwiając okoliczne wioski, które jakby zatrzymały się w czasie. Jest cudownie. prawdziwie odpoczywam. Ale już mi brakuje szaleństwa w kuchni. Krzaki pokrzywy do których ostatnio wpadłam i się poparzyłam zainspirowały mnie do wykonania szybkiego i prostego przepisu na sałatkę. 



Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
listki z 5 młodych gałązek pokrzyw
1 słoik selera konserwowego
1 duży słoik majonezu
1 papryka czerwona
1 mały jogurt
5 średnich ogórków konserwowych
6 jajek
1 duży por (zielona część)
2 średnie jabłka
20 dag żółtego sera
szczypiorek
pieprz, sól


Jajka gotujemy, obieramy i następnie białka kroimy w drobną kostkę a żółtka ścieramy na tarce. Por kroimy drobno i posypujemy solą żeby zmiękł. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem. Ser ścieramy na tarce. Seler odsączamy z wody. Szczypiorek drobno kroimy. Ogórki konserwowe, paprykę kroimy w kostkę. Pokrzywę blanszujemy we wrzątku przez kilka sekund i odsączamy z wody.
Wszystkie składniki warstwowo układamy w salaterce. Kolejno:
groszek, seler, polewamy majonezem z jogurtem,  potem dodajemy ogórki, paprykę, białka od jajek, por, polewamy majonezem z jogurtem, doprawiamy pieprzem i solą, jabłka, ser, żółtka i na koniec pokrzywę, solimy oraz posypujemy szczypiorkiem. 








5 komentarzy:

  1. Witam pamiętam jak moja babcia kiedyś robiła zupę z pokrzywy. Naprawdę była ona nie tylko bardzo pyszna, ale również jest bardzo zdrowa. No ten przepis również mnie bardzo przekonuje i mam zamiar go wykorzystać robiąc dziś obiad popołudniu. Mam nadzieję, że będzie bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej cudo!! zrobie dla córki ona lubi takie zdrowe smakowitości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka wygląda cudownie i pewnie nie długo ją przygotuję! Jednak zastanawiam się nad smakiem tej pokrzywki - nigdy nie robilam takich dań, nigdy jej z niczym nie łączyłam. Zastanawiam sie czy przypadnie nam do gustu czy będzie to coś czego nikt nie bedzie chciał nawet spróbowac... jak można okreslić jej smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez smaku :) podobnie jak szpinak. smak nadają dopiero przyprawy. więc pokrzywa zgubi się w dodatkach sałatki :)

      Usuń
  4. Przepięknie i przepysznie wyglądająca sałatka, aż chciałoby się ją zaraz zjeść w całości. Wygląda naprawdę bardzo zachęcająco przez to, że jest taka kolorowa i przez to, że ma tyle składników, bo jest naprawdę urozmaicona jeśli chodzi o składniki. A ta pokrzywa musi dodawać cudownego aromatu, po prostu muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń