Jestem na urlopie w pięknym i spokojnym miejscu.Nad zalewem w Bukówce. Wieczorem słychać tylko rechot żab, świerszcze, śpiew ptaków. Podczas śniadania obserwuję jak jaskółki budują pod rynną gniazda. W dzień zdobywam szczyty Gór Karkonowskich, wieczorem jeżdżę na rowerze podziwiając okoliczne wioski, które jakby zatrzymały się w czasie. Jest cudownie. prawdziwie odpoczywam. Ale już mi brakuje szaleństwa w kuchni. Krzaki pokrzywy do których ostatnio wpadłam i się poparzyłam zainspirowały mnie do wykonania szybkiego i prostego przepisu na sałatkę.
Składniki:
1 puszka groszku konserwowego
listki z 5 młodych gałązek pokrzyw
1 słoik selera konserwowego
1 duży słoik majonezu
1 papryka czerwona
1 mały jogurt
5 średnich ogórków konserwowych
6 jajek
1 duży por (zielona część)
2 średnie jabłka
20 dag żółtego sera
szczypiorek
pieprz, sól
Jajka gotujemy, obieramy i następnie białka kroimy w drobną kostkę a żółtka ścieramy na tarce. Por kroimy drobno i posypujemy solą żeby zmiękł. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem. Ser ścieramy na tarce. Seler odsączamy z wody. Szczypiorek drobno kroimy. Ogórki konserwowe, paprykę kroimy w kostkę. Pokrzywę blanszujemy we wrzątku przez kilka sekund i odsączamy z wody.
Wszystkie składniki warstwowo układamy w salaterce. Kolejno:
groszek, seler, polewamy majonezem z jogurtem, potem dodajemy ogórki, paprykę, białka od jajek, por, polewamy majonezem z jogurtem, doprawiamy pieprzem i solą, jabłka, ser, żółtka i na koniec pokrzywę, solimy oraz posypujemy szczypiorkiem.
Witam pamiętam jak moja babcia kiedyś robiła zupę z pokrzywy. Naprawdę była ona nie tylko bardzo pyszna, ale również jest bardzo zdrowa. No ten przepis również mnie bardzo przekonuje i mam zamiar go wykorzystać robiąc dziś obiad popołudniu. Mam nadzieję, że będzie bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńojej cudo!! zrobie dla córki ona lubi takie zdrowe smakowitości:)
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda cudownie i pewnie nie długo ją przygotuję! Jednak zastanawiam się nad smakiem tej pokrzywki - nigdy nie robilam takich dań, nigdy jej z niczym nie łączyłam. Zastanawiam sie czy przypadnie nam do gustu czy będzie to coś czego nikt nie bedzie chciał nawet spróbowac... jak można okreslić jej smak?
OdpowiedzUsuńbez smaku :) podobnie jak szpinak. smak nadają dopiero przyprawy. więc pokrzywa zgubi się w dodatkach sałatki :)
UsuńPrzepięknie i przepysznie wyglądająca sałatka, aż chciałoby się ją zaraz zjeść w całości. Wygląda naprawdę bardzo zachęcająco przez to, że jest taka kolorowa i przez to, że ma tyle składników, bo jest naprawdę urozmaicona jeśli chodzi o składniki. A ta pokrzywa musi dodawać cudownego aromatu, po prostu muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuń