Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

wtorek, 17 kwietnia 2012

Tradycyjny i prosty jabłecznik


Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Pół kostki margaryny
2 szklanki mąki – mała blacha, na dużą blachę 2,5 szklanki mąki
100 ml śmietany 18 %

Składniki na masę jabłkową:
10 sztuk jabłek
Pół szklanki cukru
1 galaretka brzoskwiniowa albo pomarańczowa

Ciasto: Bardzo dokładnie miksujemy jajka z cukrem i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy pół miękkiej margaryny i wciąż miksujemy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do zmiksowanych jajek ciągle miksując oraz dodajemy śmietanę. Ciasto musi być gęste. Jeśli jest za rzadkie - dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt gęste - dodajemy więcej śmietany.
Masa jabłkowa: Ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane ze skórki jabłka, wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy tak długo aż jabłka będą brązowe. Później czekamy aż masa jabłkowa trochę przestygnie i na sam koniec dodajemy galaretkę w proszku.
Na blaszę wylewamy połowę ciasta, następnie ostudzoną masę jabłkową i na sam wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut.
Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy bitą śmietaną.


Jabłecznik


5 komentarzy:

  1. Anonimowy9/10/2014

    spróbowałam wyszedł super a jeszcze lepiej smakował...polecam tez przepisz szybki i dobry..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za podzielenie się opinią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy10/05/2014

    jabłecznik super szybki i pyszny polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy5/01/2015

    cale jajka miksowac czy oddzielac bialka od zoltek?

    OdpowiedzUsuń