Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 25 lipca 2013

Omlet z cukinią i z młodymi ziemniaczkami



Co z robić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Omlet! Koniecznie z cukinią ponieważ mamy na nią sezon :) Kolor zielony z rana od razy wprawi każdego w dobry humor :) 

Składniki:
1 mała cukinia
4 ugotowane ziemniaczki (u mnie młode)
4 jajka
1/4 zielona część pora
koperek
sól, pieprz
świeży tymianek do dekoracji



Na dnie formy, albo patelni układamy plasterki ugotowanych ziemniaków. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki. Smażymy z obu stron aż jajka się zetną. Ja piekłam omlet w formie silikonowej w piekarniku do ścięcia się jajek więc około 5 minut w 200 stopniach. Dekorujemy świeżym tymiankiem.


frittata z cukinią i z ziemniakami 

4 komentarze:

  1. moje resztki ziemniakowe najczęściej kończą jako kopytka albo knedle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to musi być dobre:)Letnie i lekkie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczne!!! i smakowite!

    OdpowiedzUsuń