Składniki:
2 szklanki startej marchewki
1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być)
4 jaja
2 szklanki mąki tortowej, przesianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
składniki na polewę:
2 łyżeczki cukru
gorzka czekolada
łyżka masła
2 łyżki mleka
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, oraz olej cały czas miksując. Na końcu dodać marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w 200 stopniach C. około 55 minut. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, mleko oraz cukier. Gotową polewę wylać na schłodzone wcześniej ciasto. Można Ciasto udekorować malutkimi, ugotowanymi marchewkami albo wiórkami.
ciasto marchwiowe |
zazdroszczę!;) akurat zjadłabym na kolację ^^
OdpowiedzUsuńsuper :)
OdpowiedzUsuńmniam marchewkowe uwielbiam, zresztą jak z każdym warzywem:) chyba z burakiem jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńtwoje ciacho prezentuje się pysznie, pomyliłabym je z piernikiem:)
Jest super,robie podobne:)
OdpowiedzUsuń