Składniki na formę 26x12:
25 dag masła
3 jajka
2 łyżki naturalnego miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia)
2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 dag orzechów włoskich
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy
5 dag suszonej żurawiny
polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki masła
do dekoracji:
kilka suszonych moreli
kilka orzechów włoskich
kilka migdałów
skórka pomarańczy
1 garść żurawiny
W rondlu podgrzewamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Cały czas mieszając. (nie zagotowujemy). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy masę miodowo - powidłową oraz suche, przesiane składniki. Mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy około 1 h w 170 stopniach C. Ciasto po upieczeniu studzimy, przekrawamy i smarujemy powidłami. Dekorujemy polewą.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, ze śmietanką, masłem. Gotową polewą dekorujemy piernik. I póki jeszcze polewa nie zastygła dowolnie dekorujemy bakaliami. Piernik zachowuje świeżość przez cały tydzień.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, ze śmietanką, masłem. Gotową polewą dekorujemy piernik. I póki jeszcze polewa nie zastygła dowolnie dekorujemy bakaliami. Piernik zachowuje świeżość przez cały tydzień.
piernik czekoladowy |
Taki piernik to ja też chętnie upiekę:)
OdpowiedzUsuńpolecam, to mój ulubiony przepis na piernik :)
UsuńŚlicznie wygląda, bardzo ładnie go przyozdobiłaś :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
Usuńo raju jaki cudny ten Twój pierniczek:) piekne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń