Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 23 lutego 2014

Deser lodowo-chałwowy z czekoladą i owocem kaki



Takie lody zimowe z bitej śmietany :) Jak nie ma sezonowych, świeżych owoców, tak jak o tej porze roku, to warto zrobić lody o smaku marcepana albo chałwy. Deser podpatrzyłam u Delimammy i Adama. Każdy z nas zrobił deser na trochę inny sposób. Z resztą sami sprawdźcie :) Deser bardzo smakował mojemu tacie, może dlatego, że to największy fan chałwy? :) Ja natomiast jestem fanem wszystkiego co zimne, oraz deserów mało słodkich dlatego dodałam dużą ilość soku z limonki. Wy kwasowość limonki dozujcie partiami :) 

Składniki:

500 ml śmietanki 30 %
250 - 300 g chałwy (u mnie waniliowa)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 limonka (sok i skórka)
1 owoc kaki albo marakuja
mięta do dekoracji


Schłodzoną śmietankę ubijamy. Chałwę i czekoladę ścieramy na tarce. Dodajemy do śmietany i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy skórkę z limonki oraz sok (ilość wg uznania,  ja dodałam z całej limonki ponieważ nie lubię zbyt słodkich deserów). Wszystko mieszamy i schładzamy w zamrażalniku na około 2 h. Podajemy z plasterkami owocu kaki, marakui albo pomarańczy i listkami mięty.
Jeśli deser jest zbyt zmrożony, wystarczy, że po wyciągnięciu z zamrażalki odczekamy z 15 minut :)
deser chałwowy z limonką 

6 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wygląda, ślinka cieknie:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi, dziękuję. polecam to tylko chałwa i śmietanka :)

      Usuń
  2. jak z chałwą, to na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam także wersję z marcepanem albo ciasteczkami oreo + śmietana :)

      Usuń